Produkty Forever Living Products w walce z cukrzycą.
Na całym świecie naukowcy biją na alarm -
STAJEMY SIĘ PLANETĄ CUKRZYKÓW!!!
   Jeszcze dwa lub trzy pokolenia i na świecie trudno będzie znaleźć człowieka z
naturalnie prawidłową przemianą cukrów - nawet wśród dziko żyjących plemion tubylczych Afryki, Azji lub kręgu polarnego,
gdyż ludzie ci zapadają na zdrowiu bardzo szybko, gdy tylko dotrze do ich enklawy biały człowiek ze swoim "cywilizowanym"
jedzeniem. Z punktu widzenia ludzkiej przemiany materii najbardziej fatalnym wynalazkiem
wszechczasów był cukier rafinowany (ten z cukierniczki), który powoli zaczyna być postrzegany przez żywieniowców jako
używka - taka sama jak alkohol czy papierosy. Od słodyczy można się bardzo łatwo uzależnić - ilu spośród nas nie wyobraża
sobie bez nich życia? Próby zaprzestania ich jedzenia w większości przypadków napotykają typowe odwykowe trudności..
Niechlubny udział we wzroście zachorowań na cukrzycę ma również biała mąka, pozbawiona bezcennych substancji
mineralnych i witaminowych zawartych w pełnym ziarnie zbożowym. Ci z nas, którzy zajadają się na co dzień pysznymi
wypiekami z białej mąki i w każdym posiłku mają coś słodkiego, powoli zapracowują sobie na zaburzenia przemiany materii,
a w rezultacie - na chorobę zwaną cukrzycą.
Czym jest cukrzyca?
Cukrzyca jest typową cywilizacyjną chorobą przemiany materii.
Wyróżnia się :
cukrzycę typu I - insulinozależną - częściej występującą u dzieci i osób młodych
oraz
cukrzycę typu II - insulinoniezależną - tę zdecydowanie bardziej popularną, na którą powoli zapada cały świat.
   Cukrzyca typu I polega na wrodzonym bądź nabytym uszkodzeniu trzustki,
która nie jest w stanie wydzielać insuliny. Epidemicznie szerząca się na świecie cukrzyca typu II rozgrywa się na
poziomie komórek naszego organizmu. Komórki - mikroskopijne, doskonale zaprojektowane "minielektrownie" naszego
ciała pobierają glukozę przetwarzając ją na ciepło i energię życiową, a prawidłowego przebiegu tego procesu wewnątrz
komórki strzeże wydzielana przez trzustkę insulina. U chorego na cukrzycę komórki przestają spełniać tę rolę, nie przerabiają
prawidłowo glukozy i nie rozpoznają własnej insuliny, w związku z czym kolejne mikroelektrownie naszego ciała zaczynają
zawieszać swoją działalność. Im więcej komórek strajkuje i nie przetwarza cukru, tym bardziej stajemy się chorzy.
Kłopot z cukrzycą polega niestety na tym, że leczeniu podlegają z
reguły osoby, u których rozpoznano i zdiagnozowano tę chorobę. Po świecie chodzi natomiast o wiele więcej ludzi, których
można by z powodzeniem określić mianem "półcukrzyków" lub nawet "ćwierćcukrzyków".
Z pewnością nie można ich nazwać osobnikami zdrowymi,
bo cierpią już na typowe objawy nieprawidłowej przemiany cukrów - nadmierną skłonność do tycia, słabą odporność,
przyspieszone postępy miażdżycy, a nawet zaburzenia hormonalne. Nikt jednak nie nazywa ich chorymi, bo wciąż jeszcze u
wielu ludzi poranny poziom cukru 95 - 115 mg/dl nie budzi zaniepokojenia np. ich lekarzy.
   Osoby takie z reguły narzekają na ogólnie złe samopoczucie i niski poziom
sił witalnych. Nawet nie podejrzewają, że z dnia na dzień toczy się w ich komórkach podstępny proces odbierający im
zdrowie. Próbują stymulować słabnącą energię słodyczami i tu wpadają w fatalną pułapkę! Każda łyżeczka cukru, ciastko
lub czekoladka daje jedynie złudzenie ożywienia, natomiast znacznie przyspiesza drogę ku cukrzycy. A przecież wcale tak
nie musi być. Nie ma żadnego prawa, które kazałoby się nam godzić z coraz gorszym samopoczuciem i przyjmować je jako
coś nieuchronnego, bo "się starzejemy". Tym bardziej, że naukowcy nawołują (szkoda tylko, że tak cicho...):
Z CUKRZYCĄ MOŻNA WALCZYĆ !!!
   
I to im wcześniej, tym lepiej. Jak w wielu chorobach
narastających w naszym organizmie całymi latami, najlepiej sprawdzają się tu metody prewencyjne, naturalne i regularnie
stosowane. Nie czekaj więc, aż poranny poziom cukru podskoczy ci powyżej 200 mg/dl. Już poziom około 100mg/dl; powinien wzbudzić twoją
czujność zwłaszcza, jeśli towarzyszy mu wysoki poziom "złego" cholesterolu LDL, trójglicerydów oraz jeśli łatwo tyjesz,
zwłaszcza zimą, cierpisz na nawracające depresje i ataki senności, podczas których strasznie cię ciągnie do słodkiego
jedzenia lub picia. To znaczy, że cukrzyca już się czai w niektórych twoich komórkach i trzeba zacząć budować zapory,
tamujące jej ekspansję na inne komórki.
A oto kilka podstawowych reguł zapobiegania cukrzycy insulinoniezależnej, czyli komórkowej:
- Wyrównanie niedoborów mineralnych
Dietetykom wiadomo już od dawna, że na cukrzycę częściej zapadają ludzie, którzy mają głęboki niedobór ważnych
biopierwiastków takich jak: chrom trójwartościowy, magnez, cynk, mangan i miedź.
Dwie tabletki
Forever Nature-Min
,
spożywane najlepiej razem z posiłkami od dzisiaj już na zawsze,
najlepiej zaspokoją metaboliczny głód twojego organizmu na elementy, których niestety nasze cywilizowane jedzenie
zawiera zbyt mało. Wiele osób bardzo sobie chwali
Fields of Greens - Pola Zieleni
czując, że gdy uzupełniają swoją codzienną dietę wysokoodżywczą ciemną zieleniną, coraz mniej ciągnie ich do słodyczy...
- Codzienne, naturalne wspomaganie przemiany materii ziołami regulującymi poziom cukru
Do ziól działających łagodnie hipoglikemicznie (obniżających poziom cukru, gdy jest chorobliwie zbyt wysoki) należą: aloes, żeń-szeń i czosnek. Warto wiedzieć, że uczeni dawno już obwołali aloes królem roślin o działaniu
hipoglikemicznym, co można wyczytać z najnowszych (lata 1998 - 2003) publikacji naukowych z dziedziny farmakognozji!
Badania kliniczne wykazują, że pitny
miąższ aloesowy
potrafi nie tylko wyrównywać "skaczący" poziom cukru we krwi, ale zażywany regularnie
obniża również cholesterol LDL oraz nadmierne stężenie trójglicerydów. Osoby, które piją miąższ aloesowy regularnie
zauważają również, że wszelkie procesy gojenia przebiegają w ich organizmach o wiele sprawniej. Cukrzyca, gdy już
czai się w komórkach, bardzo silnie zaburza przebieg gojenia - od małych ranek począwszy aż po poważne procesy
przewlekłe jak np. owrzodzenia podudzi.
- Prawidłowo zbilansowana dieta
Skoro wiadomo już, że komórki naszego organizmu ulegają procesom cukrzycowym niejako "z głodu", czyli z
niedostatku w codziennej diecie elementów odżywczych, zróbmy wszystko, aby dostarczyć im codziennie komplet
substancji niezbędnych do utrzymania biologicznej sprawności. Te wymagania dietetyczne spełnia odżywka
Forever Lite, bezcenna ze względu
na zawarte w niej aminokwasy - niezwykle łatwoprzyswajalne elementy białkowe. Cukrzyca charakteryzuje się zresztą
tym, że białko jest coraz gorzej przyswajane oraz syntetyzowane przez organizm. Nie pozwólmy naszym komórkom głodować!
Słodkiego, miłego życia, ale bez cukrzycy
życzy dr Elżbieta Olejnik!
Product Manager FLPP